miercuri, 7 noiembrie 2007

free running...parkour...traceur

probabil ca va intrebati ce e asta...va voi explica acum dintr-un articol din revista liceeana abia aparuta care se numeste " ON " si mi se pare destul de interesanta... deci... :
originile acestui sport extrem se gasesc in Franta, pe la inceputul secolului 20 ...initiatorul se numeste George Hebert, un marinar francez care a ajuns la concluzia ca poti dobandi o forta fizica de invidiat ducand la limita activitati banale ca saritul sau cataratul. un alt francez, David Belle, este taticul variantei moderne create la inceputul '90. david este si cel care i-a dat numele - parkour (circuit) - derivat din circuitele cu obstacole folosite pentru antrenamentul militarilor. Ca sa terminam cu Franta sa zicem ca francezii sunt si cei mai mari fani ai miscarii, dovada fiind filmele in care apar traceuri. Englezii, care preiau si mixeaza tot ce e "cool", au modificat putin parkour-ul si i-au zis free running. Tot acestia au produs documentare esentiale numite " Jump London " sau " Jump Britain ".poti ca cauti pe youtube parti din ele..eu am atatsat link-uri de pe Amazon pt ca au si informatii despre filme.
Pe de alta parte sportul a inceput sa isi castige fai si in Romania, Moldova fiind zona cu cei mai buni si mai silitori parkour-isti. Comunitatea romaneasca de practicanti creste pe zi ce trece si poti sa vezi asta aici . Fata de alte sporturi urbane, free running-ul are cateva avantaje majore : nu ai nevoie de un traseu amenajat si nici de echipament special (totusi ar trebui sa ai ceva sa iti protejeze genunchii si coatele). E o competitie cu tine insuti, inveti in mare parte pe pielea si oasele tale...tu iti stabilesti limitele, insa ai grija - nici o saritura spectaculoasa nu merita un genunchi plin de suruburi.


Un comentariu:

Anonim spunea...

e bestial filmu....multe scheme de acolo le fac si eu :D practic de 1 an parkour,....si chiar te ajuta;)